Jelling Børnegårds historie.

Historik
Institutionens liv startede d. 25.11.1995, hvor børn og ansatte flyttede fra den nedlagte institution Paddehatten og ind på Jelling Børnegård. Institutionen havde til huse i en gammel ombygget lade – med gamle spær og stor charme. Vi startede med en ren børnehave, som hurtigt voksede til også at have en vuggestuegruppe. Sådan fungerede det en del år, til vi oplevede et dalende fødselstal i kommunen. Her opstod så idéen om en institution med madordning som et pædagogisk værksted. Vi prøvede først med to maddage om ugen, men begejstringen var stor hos alle parter, så vi udvidede ordningen til at gælde fire dage om ugen. Samtidig ændrede vi vuggestuen til at være en 2 års gruppe, og sådan fungerede det nogle år.
Omkring 2006 begyndte vi igen at mærke jungletrommerne – små institutioner var ikke så driftssikre, så hvis vi ville sikre os selv, skulle der nok ske noget. Vi gik i samarbejde med OK fonden, som ejer institutionens bygninger, om en udvidelse. Undervejs skete der dog det, at vi alle indså, at det gamle hus ikke var værd at bevare, og i stedet skulle det hele rives ned og bygges op igen.
Børn og ansatte flyttede fra institutionen i midlertidige lokaler i Stormfuglen pr. 1.11.2007 og her var vi indtil 2.okt. 2008, hvor vi flyttede tilbage til det hus, vi nu er i. Stor glæde og begejstring for vores nye ”omgivelser” var hele ventetiden værd.
Med udgangspunkt i Reggio Emilia filosofien blev det nye hus bygget. De fysiske rum er indrettet med stor gennemsigtighed, meget glas i børnehøjde, for at give børnene mulighed for større overblik over deres liv, og hvad der foregår rundt omkring dem. Samtidig er de enkelte rum indrettet meget funktionelt og med tydelige signaler til børnene om, hvilke lege og aktiviteter der er påtænkt i de enkelte rum. Man undgår f.eks. at kombinere støjende og fordybende aktiviteter i samme rum.
Mette Lauritsen var leder fra start og indtil 2001, herefter har Mette Bülow overtaget ”styringen”. Hun var leder frem til 2018, hvorefter Jannie Hansen afløste hende. I sommeren 2020 er Jelling Børnegård blevet organisatorisk sammenlagt med Mariehønen, og det er i dag Lene Berg Fallesen som er leder.