Babytegn

På Jelling Børnegård bruger vi babytegn, som understøttende sprogudvikling. Babytegnene bliver primært brugt med de yngste.

Babytegn er enkle tegn og fagter, som kan bruges til at kommunikere med, dog må babytegn ikke forveksles med tegn til tale eller tegnsprog. Babytegn kan sammenlignes med f.eks. at vinke, når man siger hej-hej eller fagter til børnesange.

På stadiet, hvor barnet endnu ikke kan tale, kan der nemt opstå frustrationer hos barnet, da barnet kan tænke ord og handlinger, inden barnet kan udtale dem. Babytegn kan derfor bidrage til, at barnet bedre vil kunne kommunikere og derfor udfordre sig selv sprogligt.

Ved at bruge babytegn kan samspillet mellem det enkelte barn og den voksne blive styrket, da barnet og den voksne er afhængig af hinanden for at kunne kommunikere. Det er derfor vigtigt, at barnet kan føle og se, at den voksne forstår, hvad barnets fagter betyder, da det er med til at styrke barnets selvværd. Dermed vil babytegn også være med til at forstærke relationen imellem barnet og den voksne.

Babytegn i hverdagen:

Vi bruger babytegn under hverdagens rytmer, f.eks. ved spisning, i lege, når der skal skiftes ble og ved lur.

Her bruger vi babytegn, som gør det nemt for barnet at forstå, hvad der skal ske, eller hvad vi skal lave.

Vi gør også meget ud af, at I som forældre får et indblik i, hvad babytegnene betyder, så I kan forstå, hvad jeres barn fortæller jer.

Derudover bruger vi billeder af børnene, til at illustrere hvad babytegne betyder. Dette er til stor glæde for børnene.

 

 

Litteratur:

- www.babysigning.dk

- Pedersen, B. & Manniche, V. (Red.) (1996). Babytegn – Tal med dit barn før dit barn kan tale. Holte: Forlaget Liva.

- Winther, N. (2012). Babytegn – Lær tidlig kommunikation med dit barn. Aarhus: Turbine.

Christina Friis, 2017.